news carramba


A közúti közlekedésről szóló, és azt szabályozó törvény pontosan kitér a forgalomba való részvétel feltételeire. Az okmányirodai ügymenet folyamán rengeteg adminisztrációs teendő van, egy sor okmány érvényességét igazolni kell, valamint egyes költségeket is meg kell fizetni. Amennyiben a jelenlegi szabályozás nem változik úgy a gépjármű forgalomba helyezés költségei 2014 és 2015 évben is az idei évhez hasonló módon alakulnak. A gépjármű forgalomba helyezésekor okmányokkal, és eredeti iratokkal a következő dolgokat kell tudnunk igazolni. A kötelező biztosítás meglétét, és érvényességét, a tulajdonjogot, külföldről behozott autóknál az adóhatóság által kiállított regisztrációs adóigazolást, a műszaki alkalmasságot, valamint az eredetiség vizsgálat elvégzését.


A gépjármű forgalomba helyezésének nem csak adminisztratív követelményei vannak, de törvény által szabályozott díjai is. A díjak megfizetése egységes, egyedül a külföldről behozott és a hazai gépjárművek között van különbség. Új gépjárműveknél a forgalmi engedély 6,000 Ft-ba, a törzskönyv 6,000 Ft-ba, a rendszámtábla 6,000 Ft-ba, az érvényesítő címke 585 Ft-ba kerül, és még feltétlenül kell számolnunk az illetékkel is. Ezek a költségek használt autó esetében annyiban módosulnak, hogy amennyiben a rendszámtáblát párban kell megvásárolni, úgy annak a költsége 8,500 Ft.

A külföldről behozott gépjárművek forgalomba helyezési költségei:

hatósági eljárás díja: 10,900 Ft
ideiglenes forgalomba tartás költsége: 3,500 Ft
“E” rendszámtábla költsége: 13,000 Ft
érvényesítő címke: 585 Ft

Ezeken felül nagyon fontos, hogy megismerjük a költségeket abban az esetben amikor az ideiglenesen kivont gépjárművet szeretnénk újból forgalomba helyezni. Ezekben az esetekben a gépjármű ismételt forgalomba helyezés díja 10,900 Ft, a forgalmi engedély illetéke 6,000 Ft, a törzskönyv költsége 6,000 Ft, míg az érvényesítő matricára 585 Ft-ot kell fizetni. Lényeges, hogy az okmányirodai ügymenet elkezdése előtt teljesen tisztában legyünk a forgalomba helyezés adminisztratív feladataival, valamint a gépjármű forgalomba helyezés költségei alakulásával.