news carramba


A közelmúltban a NAV új technikai eszközt vetett be, autóba szerelt kamerákkal keresik a cigarettacsempészeket. A képrögzítő berendezésekből jó pár darab az adóhivatal gépjárműveibe került beszerelésre, a fennmaradó eszközök pedig a vizsgálatban résztvevő hatósági dolgozók egyenruhájára kerül felerősítésre. ezeket e technikai eszközöket főként azok a pénzügyőrök használják, akik a keleti határ ellenőrzésében működnek közre.


A NAV szóvivője elmondta, hogy az eszközök a hatósági eljárások rögzítésére szolgálnak, amely több oldalról nézve is igen nagy hasznot és segítséget jelenthet. Legelőször is ezzel a módszerrel könnyen bizonyíthatóvá válik egy adott jogsértés, mivel a felvételekből egyértelműen megállapítható az illegális tettenérés ténye, annak helye, időpontja.

Ezen kívül fontos szempont az is, hogy a technikai eszköz használatával majd jóval nagyobb védelmet élvezhetnek a hatósági dolgozók, hiszen számtalan esetben előfordul, hogy egy intézkedés alkalmával akár meg is támadhatják az eljáró személyt. Az ilyen eseményeket a NAV sosem hagyja lezáratlanul, eljárást indít ilyenkor hivatalos személy elleni erőszak címén és egy kamerás felvétel kiválóan alátámaszthatja az eseményeket, valamint az is könnyebben bizonyítható, hogy a pénzügyőr jogszerűen intézkedett. Természetesen az események rögzítéséről az érintetteket még az ellenőrzés megkezdését megelőzően a közúti-, illetve zöldhatáron időben tájékoztatják.