news carramba


Sokan vannak, akik különböző okok miatt, de szeretnének olyan gépjárművet tartani, mellyel a közúti közlekedésben nem vesznek részt. Ilyen esetben a lejárt forgalmi, illetve a biztosítás nem feltétel, attól lehet a tulajdonosa. Viszont a kérdés felmerülhet, hogy a megvásárolandó autó, hogy kerül a telephelyére. Lehet vontatni lejárt forgalmival rendelkező gépjárművet?


A közúti közlekedésről szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy a közúti közlekedésben csak olyan gépjárművel lehet részt venni, amelyik rendelkezik a közlekedéshez szükséges engedélyekkel. Azaz csak olyan autó vehet részt a közlekedésben, mely rendelkezik az időszakos műszaki vizsgával, és az üzembentartója rendelkezik érvényes kötelező biztosítás szerződéssel. Bármelyik hiánya a közlekedésből való kizárást vonja maga után.

Amennyiben Ön olyan autót szeretne vásárolni, melynek lejárt a műszaki vizsgája, vagy nem rendelkezik kötelező gépjármű felelősség biztosítással, de az egyik telephelyről a másikra kívánja szállíttatni, csak a tréler a megoldás. Érdemes ilyen esetben alaposan körbe nézni, mert a szolgáltatók között mind szolgáltatásban mind díjban jelentős eltérések lehetnek. Fontos, hogy a megvásárolt autó tulajdonjogát a szabályozásoknak megfelelően az okmányirodában rendezze. Ezt követően minden további nélkül használhatja, arra a célra melyre kívánja, csak a közúti közlekedésben nem vehet részt vele.

Lényeges, hogy a jogszabályban előírtakat mindig maradéktalanul tartsa be, mert ezzel rendkívül sok későbbi kellemetlenségtől mentesítheti Önmagát, és rengeteg pénzt takaríthat meg azzal, hogy nem fizet felesleges bírságokat.