news carramba


Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-és ifjúságügyért felelős államtitkára közölte, hogy az állam az elmúlt két évben 222 milliárd forinttal támogatta azokat a munkaadókat, akik fiatalokat, kisgyermekes anyákat, tartós álláskeresőket, és nyugdíj előtt állókat foglalkoztatnak.


Biztosították, hogy a foglalkoztatási szempontból sérülékeny emberek a versenyszférában tudjanak elhelyezkedni. Ezzel a munkavédelmi akció tervel az elmúlt két évben 800 ezer embert tudtak elérni. 2010-2011-ben 11,3 százalék körül volt a munkanélküliségi ráta, ez év elejére 7 százalék körülire csökkent. Novák Katalin a sérülékeny társadalmi csoportok között említette a 25 év alatti pályakezdő fiatalokat, a kisgyermekes anyákat, a hosszabb ideje munkanélkülieket, valamint az 55 év felettieket.

A kisgyermekes anyáknak abban kívánnak segíteni, hogy a magánéletet és a munkát össze tudják egyeztetni, tehát ne kelljen választani egy 8 órás munka és az otthonmaradás között. Erre jelent megoldást, hogy 2015. január 1-jétől a kisgyermekes anyákat részidőben foglalkoztató cégeknek ugyanazt a támogatást adják meg, mintha teljes munkaidőben foglalkoztatnák őket.