news carramba


A kötelező biztosítások következő évre vonatkozó díjszabásait a biztosítóknak egységesen október 30-án kell közzé tenniük. Ezt a dátumot szoktuk a kötelező biztosítás kampány kezdetének venni. Azonban néhány éve változtak a szabályok, és napjainkra már nem egységesen január elseje a biztosítások évfordulója. Ez azért lényeges, mert a díjakat ugyanúgy októberben teszik közzé, de jó pár autós a biztosító váltás folyamatát csak év közben teheti meg. Rengeteg autós van aki nem követi figyelemmel a biztosítási évforduló dátumát, és az automatikusan újrakötött szerződés előnytelenebb mint amit az interneten találhatott volna.


Egy felmérés alapján azon autósok közül, akiknek a biztosítási évfordulója év közben van, majdnem a fele nincs tisztában azzal, hogy a szerződésük évfordulója nem január elseje. A felmérés eredménye egyértelmű választ ad arra, hogy a szerződések között melyeknek az évfordulója év közben van miért ennyivel kevesebb a biztosítót váltók köre. A kérdés ebben az esetben teljesen jogos, vajon mekkora a jelentősége a biztosítási kampánynak?

Az év közben váltók számára a biztosítók minden esetben kiküldik az évfordulós értesítő levelet, ez azonban közel nem hoz akkora hatást, mint a kampány időszakban a média által kiváltott hatás. A kampány év közbeni hiánya mellett nagy befolyással bír a fent említett tény miszerint az autósok jelentős része nincs tisztában azzal, hogy mikor van a biztosítási évfordulója. Azok az üzembentartók, akik az évforduló előtt legalább harminc nappal nem mondják fel a szerződésüket, automatikusan az előző biztosító szerződését kénytelenek tovább vinni.