news carramba


A duguláselhárító szakemberek eszközkészlete a modern időkben egy igen jelentős változáson esett át – helyet kapott benne egy olyan szerkezet, amely nagymértékben képes megkönnyíteni a diagnosztikát, így hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé, ami mind a megrendelőnek, mind a szakembernek hasznára válik.


A kamerás csatornavizsgálatot rendszerint akkor alkalmazzák, ha más módszerrel nem lehet megállapítani, hogy a dugulás pontosan a csőrendszer mely pontján keletkezett, illetve akkor, ha másképpen nem lehetne az okára rájönni. Arra is alkalmas ugyanakkor, hogy általános állapotfelmérést végezzünk a segítségével, ami főleg régebbi építésű házak esetén igencsak hasznos lehet, hiszen a jövőre nézve pontosabb képet kaphatunk arról, mikor lehet szükség a csőrendszer cseréjére, tapasztalhatóak-e benne sérülések, esetleg gyökérbenövések, amelyek rövid időn belül komolyabb problémákat is okozhatnak majd. Tehát a csőkamerának igen nagy szerepe van nem csak az elhárításban, de a megelőzésben is.

A kamerát ugyanúgy juttatják a csőbe, ahogyan az elhárításhoz használt különféle eszközöket. A szakember a lámpával is felszerelt kamera által közvetített képet általában egy külső monitoron valós időben nyomon követi, a felvételek pedig természetesen később is megvizsgálhatóak, más szakemberek véleménye is kikérhető egy-egy problémáról szükség esetén. És persze igen nagy szerepe lehet a kamera által rögzítetteknek akkor is, ha éppen kárigényt nyújtunk be a biztosító felé, hiszen elsőrendű bizonyítékként szolgálhat az ügyben.

Amikor kamerás csatornavizsgálatot kérünk, igyekezzünk a csőrendszerről a lehető legpontosabb adatokat megadni a szakembernek, aki így a megfelelő eszközökkel érkezhet a helyszínre. A kamera ugyanis különféle méretekben érhető el – létezik a legkisebb, 17 mm-es fejjel rendelkező, kifejezetten keskeny csövekre optimalizál változat mellett 40 mm-es, 55 mm-es kamera is, és természetesen az is változik, hogy ezek a típusok milyen hosszúságú csőrendszer átvizsgálására képesek.

Ha igazán megbízható adatokat akarunk kapni arról, milyen állapotban van a vezetékrendszer, vagy akár csak pontosan be akarjuk lőni a dugulás okát és helyét, a kamerás csatornavizsgálat a legjobb lehetőségünk.