news carramba


Egyszer Ön is nyugdíjas lesz, így a nyugdíjkorhatár kérdése Önnek is aktuálissá válik majd a jövőben. Tudjon meg mindent róla.

A nyugdíjkorhatár
2013/2014-ben nem csak Magyarországon kiemelt téma, hanem egész Európában, sőt az egész világon. Jellemzően az egész világon tapasztalható, hogy a társadalmakban elindult egy elöregedési folyamat. Ez azt jelenti, hogy a népesség egészét nézve egyre nagyobb az idősek aránya. Ez önmagában örvendetes dolog, hiszen ez azt jelenti, hogy nő az emberek átlag életkorának a hossza. Sajnos azonban ennek van egy olyan súlyos gazdasági vonzata is, hogy a mind nagyobb létszámú nyugdíjas réteg ellátásának a finanszírozása egyre nagyobb terhet ró a társadalmakra. Nyilvánvalóan ez egy összetett probléma, de mégis megoldást kell rá találni. A leggyakrabban használt megoldás az öregségi nyugdíj korhatárának az emelése. A világ számos országában nyúltak ehhez az eszközhöz, így többek között Magyarországon is.


Hazánkban tovább súlyosbítja ezt a demográfiai problémát az a tény, hogy az un. Ratkó korszak demográfiai robbanása most érezteti nyugdíj szempontból a hatását. Az 50-es évek eme szülöttei tömegesen érkeztek el a nyugdíjba vonulás határához, ami tovább súlyosbítja az amúgy sem könnyű helyzetet. A nyugdíjkorhatár emelésén kívül természetesen más megoldásokkal is találkozhatunk. Ezek közül a leghatékonyabbnak hosszú távon az öngondoskodás térnyerése jelentheti. Természetesen ehhez egy jobban működő gazdaságra, egy magasabb életszínvonalon élő társadalomra van szükség, amely rendelkezik olyan lehetőségekkel, hogy képződjön akkora felesleg a családi költségvetésekben, amely révén az emberek gondoskodni tudnak megtakarításaik által nyugdíjas éveikről. A kormány rendelete szerint ma Magyarországon az öregségi nyugdíj korhatára a betöltött 65. esztendő. Természetesen ennek a korhatárnak az elérése több lépcsőben történik, még pedig a következők szerint. További infók nyugdíj témában a BloGolod.com nyugdíj információs weboldal tálalásában.

Ebben az évben, azaz 2013-ban azok az emberek mehetnek nyugdíjba, akik 1951-ben születtek, vagyis az ő esetükben az öregségi nyugdíj korhatára a betöltött 62. életév. Azok, akik 1952-ban születtek, azok 62,5 évesen, akik 1953-ban születtek, azok 63 évesen, azok pedig, akik 1954-ben jöttek a világra 63,5 évesen mehetnek nyugdíjba. Tovább lépve következnek azok a személyek, akik 1955-ben születtek, náluk már 64 életév a nyugdíjba vonulás feltétele, majd akik 1956-ban születtek ők 64,5 évesen kezdhetik meg az aktív pihenést. Végül azoktól a személyektől kezdve, akik 1957-ben vagy utána születtek a nyugdíjkorhatár beáll a tervezett 65. életévre. Nem kizárt, hogy nem sokkal a 65 éves nyugdíjkorhatár beállása után máris újabb emelés lesz terítéken. Ennek a problémának a megoldása csak hosszú távon lehetséges megnyugtatóan.